Thursday, September 9, 2010

Roasted Red Pepper and Smoked Tomato Soup



I like to consider myself as a young lady with manners.
But sometimes, they just get lost.

Yesterday, at work, in a meeting, I was reminded of this.
'what are you drinking there?'
'my soup.'
'in a jar of jam?'

Yes, in a jar of jam. Chomping on the bits of corn.

Roasted Red Pepper and Smoked Tomato Soup
with corn niblets and oregano drizzle

8 red peppers, charred on the grill, skin & seed removed
3 smoked tomatoes, skin & seed removed
1 onion, chopped
4 cloves garlic
2 carrots (or 2 handfuls small garden carrots)
1 cup tomato juice
5 cups vegetable stock
1/2 tsp cumin
1 tsp chili flakes
Salt and pepper

Roast your sweet peppers, set aside. Smoke the tomatoes, set aside.

In a medium saucepan, saute the onion until translucent. Add garlic, carrots, saute for a few more minutes. Add the peppers and tomatoes, simmer for 5 minutes. Add tomato juice and stock. Simmer until all veggies are cooked through. Add spices, puree in a blender and check seasoning.

If you do not have time or don't feel like smoking tomatoes, add smoked paprika. Not the same, but gives it a little something special.

8 comments:

Mélodie said...

Oh! Des tomates fumées. Tu les as faites toi-même? Tu dois me dire comment! J'ai tellement de tomates que je ne sais plus quoi en faire :-)

kimmeier said...

Bonjour Mélodie, Voici une méthode pour fumer des tomates. Elles donnent vraiment un goût spécial, délicieux!

Marysol said...

Coucou les filles!!!

Merci miss Grow Chew, j'ai lu le post, superbe!

Mélodie, tu peux aussi le faire dans la maison, voici un vidéo de Jill Santopietro: http://www.chow.com/food-news/55603/how-to-use-your-wok-as-a-smoker/

Moi je ne suis pas aussi hot que Kim et je ne sais pas comment faire des liens, hi hi.

Je l'ai fait dans mon bbq, un peu comme le lien suggéré par Kim. Tu peux aller voir mon entrée Cod Cheeks, il y a un lien ilustré pour faire une pochette pour le bbq. J'ai utilisé des grosses tomates dans une assiette alu laide.

Je veux aller au marché Jean-Talon et acheter des tonnes de tomates... (mon rêve est d'y aller demain, mais je serais seule, donc le courage peut manquer...)

Mélodie said...

Merci pour les liens, les filles. Je vais m'essayer. Avec le bbq, car je n'ai pas de wok ni de grille ronde.

Je t'offrirais bien de t'accompagner au Marché Jean-Talon, mais je suis débordé aujourd'hui et demain. Dommage. J'adore ce marché l'automne... Les gros barils de tomates, les paniers de poivrons et de piments forts...

kimmeier said...

J'ai visité le marché Jean-Talon pour la première fois il y a qqs semaines. Wow! J'ai adoré. Ns avons acheté des tomates même si ns en n'avions pas besoin (et des poblanos, des aubergines, des prunes, des poireaux, et , et,... La tentation était trop grande!)

littlemebigyou said...

Where are those bowls from? I love them! Also, this recipe look delicious. I will have to try it out when it gets a little cooler. Miami is pretty warm even now.

-Nadia

marysol said...

Hi Nadia! I got those bowls at a dollar store... So many people have commented on them and I have even bought them as gifts.

Enjoy the warm Miami weather... I had to put on a coat and socks for my evening walk.

littlemebigyou said...

Marysol, stay warm!

I will have to look out at the thrift stores here then! Thanks :)

Nadia

 
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